Haideti sa patrundem intr-o lume a nostalgiei si sa realizam diferite ornamente precum flori, portrete sau diferite profiluri. Cu acestea veti putea decora lampi, ghivece, tavi, felicitari, cutii sau albume foto. Daca folositi hartie neagra pentru realizarea indragitelor decoratiuni cu filigran, efectul obtinut va fi o combinatie intre lumini si umbre.
Materiale si instrumente necesare
Pentru ornamentele din aceasta carte avem nevoie de urmatoarele materiale si instrumente:
- o foarfeca ascutita
- liniar
- creioane (2H si HB)
- adeziv
Hartia
Cele mai potrivite tipuri de hartie pentru realizarea decoratiunilor cu filigran sunt:
Hartia glasata se deosebeste de cea de carton, fiind mai subtire si colorata doar pe o fata, cealalta fata fiind alba. Dupa decupare, marginile raman albe pe alocuri. In schimb, hartia de carton este colorata pe ambele fete, iar marginile decupate vor fi negre.
Decuparea motivelor
Pentru decuparea motivelor se foloseste un cutit de birou ascutit si se lucreaza pe o placa. Cu ajutorul cutitului de birou se pot decupa si cele mai mici detalii.
Pas cu pas
Ornamente din hartie glasata
1. Hartia de calc se fixeaza pe sablon cu banda adeziva. Se deseneaza conturul cu un creion moale.
2. Se indeparteaza hartia de calc, se intoarce pe cealalta fata si se fixeaza pe spatele hartiei glasate. Se deseneaza conturul cu un creion tare. Liniile de contur se vor imprima astfel pe hartie glasata.
3. Se decupeaza motivul cu o foarfeca ascutita sau cu un cutit de birou, utilizand o placa dedesubt. Motivul obtinut este imaginea inversa a celei din imagine. El se lipeste pe obiectul ce urmeaza a fi decorat.
Decoratiuni filigranate din carton
1. Hartia de calc se fixeaza pe sablon cu adeziv. Conturul se deseneaza cu un creion moale.
2. Se asaza hartia de calc pe carton si se fixeaza de acesta. Se deseneaza conturul cu un creion tare, pentru ca acesta sa se imprime pe carton.