15 februarie 2013

Fantana arteziana cu mozaic


Materiale:
- glob din argila, Φ 10 cm
- suport albastru, Φ 31 cm, inaltime 4 cm
- tava din sticla in forma de coronita cu 5 suporturi pentru lumanari, Φ 19 cm
- tub din plastic, Φ 15,5 mm, inaltime circa 11 cm
- pompa de apa
- pietricele de sticla albastre, albastru-deschis, verde-deschis, de forme neregulate, 8-25 mm
- piese de mozaic aurii, din sticla, 2 X 2 cm
- piese de mozaic de culoare albastra, din sticla, 1 X 1 cm
- ciment de rostuire alb
- ciment de rostuire albastru
- silicon transparent (sau adeziv pentru acvarii)

1. Globul din argila se gaureste cu ajutorul unui burghiu cu diametrul de 15 mm, pentru a putea introduce tubul din plastic. Apoi globul se decoreaza cu pietricele verde-deschis in partea de sus, coborand ulterior pentru a forma razele. Din cand in cand, se poate insera si cate o piesa de mozaic aurie. Restul suprafetei se decoreaza cu pietricele albastre, conform imaginii. Rosturile se umplu cu ciment colorat cu vopsea albastra. Se fixeaza globul pe tavita in forma de coronita cu silicon transparent de jur imprejur, pentru a evita scurgerea apei.


2. Interiorul tavitei de sticla se orneaza cu pietricele de sticla albastru-deschis. Pe alocuri se poate adauga cate o pietricica de sticla albastra sau cate o piesa de mozaic aurie. In final, rosturile se umplu cu pasta de rostuit amestecata cu vopsea albastra. Pompa de apa se lipeste in centrul suportului albastru, apoi se decoreaza de jur imprejur cu piese de mozaic verde-deschis, conform imaginii mici (in tavita din sticla). Tava din sticla cu glob se aseaza pe suport (tubul din sticla trebuie sa intre in glob).

3. Tava din sticla se umple cu apa distilata, iar suportul pana la 3 cm, dupa care se porneste arteziana. Suporturile pentru lumanari se decoreaza cu piese de mozaic albastre, se introduc lumanarile, apoi se suspenda de tava din sticla. In final, se rasfira cateva piese verde-deschis in interiorul suportului albastru.