11 februarie 2013

Oua de Pasti "crapate de timp"


Materiale:
- 3 oua de teracota de 8 cm (sau oua cu coaja roscata, golite de continut)
- servetele cu gaini si cocosi
- vopsea acrilica aurie si sidefie
- lac cu efect de crapare
- solutie pentru crearea aspectului invechit
- carpa moale sau burete
- vas pentru amestecarea vopselei

1. Se dau ouale cu doua straturi de vopsea sidefie, apoi se pun la uscat.

2. Se decupeaza motivele dorite de pe servetele, apoi se desprind straturile servetelelor. Este necesar doar stratul de deasupra. Motivele se lipesc pe oua cu un prim strat de lac cu efect de crapare, apoi se pun la uscat.

3. Se unge un prim strat de lac cu efect de crapare pe toata suprafata oualor, apoi se pun ouale la uscat. Se aplica un al doilea strat de lac. Dupa uscare se formeaza crapaturi pe suprafata oualor.

4. Solutia pentru crearea aspectului invechit se amesteca cu vopseaua aurie in proportie de 1:1, se aplica pe o parte a oului si se sterge imediat cu o carpa moale sau cu un burete. Se repeta procedeul si pe partea opusa. Crapaturile rezultate vor avea o nuanta aurie. Solutia pentru crearea aspectului invechit face ca ouale para "crapata de timp".

Tipp: Aspectul invechit al suprafetei oului se poate obtine si astfel: se aplica vopsea aurie pe ou, apoi se pune la uscat. Se aplica un prim strat de lac cu efect de crapare. Dupa uscare se aplica un strat de vopsea sidefie. Suprafata oului va fi, dupa uscare, plina de crapaturi. Modelul de pe servetele se lipeste cu lac adeziv, apoi se unge cu lac intreaga suprafata a oului.