29 septembrie 2012

Impachetarea cadourilor - Impachetarea

Cutii

De multe ori, impachetarea obiectelor de diferite forme pe care dorim se le oferim celor dragi (pulovar, statueta, bijuterii, etc) ne da multa bataie de cap. Aceste obiecte se pot pune intr-o cutie de carton. Aceasta poate fi orice cutie golita de continutului sau initial sau poate fi o cutie decorativa. Folosirea cutiilor este practica si atunci cand oferim mai multe cadouri de marimea mica. Dupa alegerea hartiei de impachetat, asezam cutia astfel ca in lateral hartia sa fie cu 1-2 cm mai scurta decat inaltimea cutiei, iar in lungime o parte sa fie cu 1-2 cm mai mare decat inaltimea laturii cutiei; a doua parte sa ajunga pana pe cealalta parte a capacului cutiei. Partea mai scurta a hartiei se lipeste cu banda adeziva de capac. Apoi se indoaie partea mai lunga pe care (pe margine, in mijloc) se pune mai intai banda dublu adeziva. Aceasta este foarte practica la impachetare deoarece lipeste hartia fara sa se vada.






  






O parte a benzii este alba, iar cealalta roz (sau transparenta si alba). Mai intai se lipeste partea alba, apoi de dezlipeste folia roz si se netezeste pe cealalta hartie. Sa fim atenti ca partea superioara sa se lipeasca frumos de marginea cutiei. Pe lateral, din dreapta si din stanga se indoaie hartia astfel ca sa obtinem in sus si in jos un triunghi sau un trapez. Se ridica triunghiul inferior. Pe interiorul triunghiului superior se lipeste banda dublu adeziva, se dezlipeste folia protectoare si se netezeste pe triunghiul inferior. Se repeta aceiasi pasi si pe partea opusa.

Saculete si pungi

Din hartia de impachetat se pot confectiona si saculete. Pe hartia pliata in doua se aseaza cadoul (de ex. o carte) astfel ca marginile hartiei in partea de jos si in dreapta sa fie mai lungi cu 1-2 cm decat cadoul. In partea superioara se poate lasa o portiune mai lunga deoarece se va putea decora mai bine. Se ridica partea inferioara si cea din dreapta (cca. 1-2 cm) si se lipeste cu banda dublu adeziva. Cadoul se introduce de sus in saculet. In final se lipeste si partea superioara.













Obiecte cilindrice

Bauturile sau cosmeticele in recipiente cilindrice se pot ambala in felul urmator: se taie din hartie de impachetat un dreptunghi cu latimea putin mai mare decat circumferinta bazei cilindrului si cu lungimea cu 10 cm mai mare decat cea a cadoului. Se aseaza hartia pe masa iar obiectul cilindric putin mai sus de marginile ei. Se infasoara cadoul, iar baza hartiei se impatura si se lipeste. Pe lungime se dezlipeste folia protectoare a benzii dublu adezive pe care am lipit-o in prealabil si se lipesc fetele hartiei. Cilindrul se aseaza in picioare, iar cu degetul mare si cel aratator aranjam hartia in asa fel incat capetele sale sa se atinga. Marginile se indoiesc in jos de 2 ori si se lipesc de hartie.

Tehnica servetelului

Inainte de toate, suprafata care urmeaza sa fie decorata se curata de praf sau de grasimi. Daca suprafata este inchisa la culoare o vopsim cu un strat alb, deoarece folosim doar partea superioara a servetelului. Inainte sa incepem lipirea servetelului, va trebuie sa asteptam ca suprafata obiectului sa se usuce. Se decupeaza modelele de pe servetel, dupa care se desprinde partea superioara a modelelor. Doar pe aceasta o vom folosi in continuare. Se aplica un strat de lac pe suprafata obiectului, se aseaza modelul de pe servetel, apoi vom repeta operatia si peste model dinspre mijloc inspre exterior. Stratul de lac trebuie sa fie foarte subtire deoarece riscam sa destramam servetelul.

Prefata
Materiale si instrumente de lucru
Cum se leaga funditele?
Modele