6 februarie 2013

Oua de Pasti ornate cu produse naturale


Materiale:
- 11 oua albe, nefierte, de circa 6 cm
- frunze proaspete de trandafir, patrunjel, capsun, trifoi si sanziene
- bucati de ciorapi de nailon, de circa 16 X 16 cm
- ata de brodat
- vas pentru fiert
- circa 2 l de apa
- paleta pentru indepartarea spumei
- strecuratoare
- ulei sau putina slanina (pentru a da luciu oualor)
Vopsele naturale
- maro: foile exterioare de la 10 cepe mari
- roz: 3 sfecle rosii mici
- mov: o cutie cu zmeura congelata
- galben: o lingura cu pulbere de branduse
Cantitatile specificate mai sus sunt valabile pentru 10-15 oua.

1. Pentru culoarea roz: fierbem sfeclele timp de 30 minute, indepartam coaja, iar apoi le taiem felii. Pentru culoarea mov: zmeura se decongeleaza si se trece prin strecuratoare, pastrand zeama. Pentru culoarea maro: de la cepe folosim doar foile exterioare, pe care le fierbem. Pentru culoarea galbena: se dizolva pulberea de branduse in apa, dar nu se fierbe, pentru a nu rezulta o culoare neplacuta.

2. Florile sau frunzele necesare le lipim pe oua, apoi tragem peste ele materialul de ciorap, care se fixeaza cu ata.

3. Ouale se introduc in solutia rece si se pun la fiert. Atentie! Ouale nu trebuie lasate in solutia de sfecla mai mult de 12 minute, intrucat culoarea va iesi maro in loc de roz. Daca se foloseste o cantitate mai mica de apa, culoarea rezultata va fi mai intensa. In timpul fierberii vasul nu se acopera complet. Dupa ce solutia incepe sa clocoteasca, vasul se mai tine 10 minute pe foc mic. Ouale se scot cu o paleta si se pun pe un prosop de hartie. Materialul de ciorap si florile sau frunzele se indeparteaza cu grija.

4. Dupa racire, ouale se ung cu ulei sau slanina, pentru a capata luciu.
Tipp: Solutiile pot fi folosite de mai multe ori.