11 februarie 2013

Oua de Pasti "crapate de timp"


Materiale:
- 3 oua de teracota de 8 cm (sau oua cu coaja roscata, golite de continut)
- servetele cu gaini si cocosi
- vopsea acrilica aurie si sidefie
- lac cu efect de crapare
- solutie pentru crearea aspectului invechit
- carpa moale sau burete
- vas pentru amestecarea vopselei

1. Se dau ouale cu doua straturi de vopsea sidefie, apoi se pun la uscat.

2. Se decupeaza motivele dorite de pe servetele, apoi se desprind straturile servetelelor. Este necesar doar stratul de deasupra. Motivele se lipesc pe oua cu un prim strat de lac cu efect de crapare, apoi se pun la uscat.

3. Se unge un prim strat de lac cu efect de crapare pe toata suprafata oualor, apoi se pun ouale la uscat. Se aplica un al doilea strat de lac. Dupa uscare se formeaza crapaturi pe suprafata oualor.

4. Solutia pentru crearea aspectului invechit se amesteca cu vopseaua aurie in proportie de 1:1, se aplica pe o parte a oului si se sterge imediat cu o carpa moale sau cu un burete. Se repeta procedeul si pe partea opusa. Crapaturile rezultate vor avea o nuanta aurie. Solutia pentru crearea aspectului invechit face ca ouale para "crapata de timp".

Tipp: Aspectul invechit al suprafetei oului se poate obtine si astfel: se aplica vopsea aurie pe ou, apoi se pune la uscat. Se aplica un prim strat de lac cu efect de crapare. Dupa uscare se aplica un strat de vopsea sidefie. Suprafata oului va fi, dupa uscare, plina de crapaturi. Modelul de pe servetele se lipeste cu lac adeziv, apoi se unge cu lac intreaga suprafata a oului.

7 februarie 2013

Oua de Pasti dantelate


Pentru ouale perforate
- 3 oua albe din plastic, de circa 6 cm
- panglica de saten alba, pentru suspendarea oualor (3 mm latime, 90 cm lungime)
- burghie de Φ 1,5 mm si Φ 2 mm
- surubelnita 
- smirghel
Pentru oul cu panglica dantelata
- ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica dantelata alb-galbuie (8 mm latime, 20 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru fundita (3 mm latime, 35 cm lungime), respectiv pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
Pentru oul cu fundita
-ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica dantelata alb-galbuie (1,5 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru fundita (5 mm latime, 25 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru mijlocul oului (3 mm latime, 15 cm lungime), respectiv pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
Pentru oul cu margele
- ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica de saten alb-galbuie (1,5 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
- panglica de organdi alb-galbuie, cu margele (1 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de organdi alb-galbuie, pentru fundita (1 cm latime, 50 cm lungime)

Ouale perforate
1. Pentru suspendarea oualor este nevoie de un orificiu de 2 mm. Motivele se schiteaza pe oua cu un creion, daca este nevoie.
2. Se fac gaurelele in oua cu mare grija, urmand linia trasata cu creionul. Praful format pe oua se indeparteaza imediat, prin suflare sau stergere. Se fac gauri mai mari intre motivele spiralate. Cu o radiera se sterg cu grija urmele de creion.
3. In final, ouale se freaca usor cu smirghel pentru a obtine o suprafata mata.

Oul cu panglica dantelata
Se fixeaza pe ou panglica cu latime de 1 cm, transversal, apoi se lipeste panglica dantelata peste ea. Se face o fundita din panglica de saten de 35 cm lungime dupa care se agata oul cu o panglica de 20 cm lungime.

Oul cu fundita
Se lipeste panglica dantelata in jurul portiunii mediane a oului. Se face o fundita din panglica de 5 mm latime si se leaga de ou.

Oul cu margele
Se fixeaza panglica de organdi cu margele pe cea de satin de 1,5 cm latime. Se face o fundita din panglica de organdi lata de 1 cm, care se prinde cu o panglica de saten, folosita si la suspendarea oului.

Coroana de Pasti


Materiale:
- coroana de salcie cu un diametru de 30 cm
- doua panglici de latimi diferite
- iarba artificiala
- sarma

Aluatul se intinde pe o suprafata presarata cu putina faina. Modelam niste oua cu ajutorul formelor si introducem carlige in partea de sus a acestora. Timp de doua ore, ouale se pun la uscat sau se coc pe raftul de jos al cuptorului la 75 C, dupa care se tin la 125 C pe raftul de sus, pana cand sunt coapte.
Dupa racire, ouale se vopsesc in culoarea dorita, se pun la uscat si se vopsesc pe cealalta parte. Apoi se ornamenteaza cu diverse modele colorate. Dupa lacuim, legam panglici de oua si le atarnam de coroana.

6 februarie 2013

Oua de Pasti ornate cu produse naturale


Materiale:
- 11 oua albe, nefierte, de circa 6 cm
- frunze proaspete de trandafir, patrunjel, capsun, trifoi si sanziene
- bucati de ciorapi de nailon, de circa 16 X 16 cm
- ata de brodat
- vas pentru fiert
- circa 2 l de apa
- paleta pentru indepartarea spumei
- strecuratoare
- ulei sau putina slanina (pentru a da luciu oualor)
Vopsele naturale
- maro: foile exterioare de la 10 cepe mari
- roz: 3 sfecle rosii mici
- mov: o cutie cu zmeura congelata
- galben: o lingura cu pulbere de branduse
Cantitatile specificate mai sus sunt valabile pentru 10-15 oua.

1. Pentru culoarea roz: fierbem sfeclele timp de 30 minute, indepartam coaja, iar apoi le taiem felii. Pentru culoarea mov: zmeura se decongeleaza si se trece prin strecuratoare, pastrand zeama. Pentru culoarea maro: de la cepe folosim doar foile exterioare, pe care le fierbem. Pentru culoarea galbena: se dizolva pulberea de branduse in apa, dar nu se fierbe, pentru a nu rezulta o culoare neplacuta.

2. Florile sau frunzele necesare le lipim pe oua, apoi tragem peste ele materialul de ciorap, care se fixeaza cu ata.

3. Ouale se introduc in solutia rece si se pun la fiert. Atentie! Ouale nu trebuie lasate in solutia de sfecla mai mult de 12 minute, intrucat culoarea va iesi maro in loc de roz. Daca se foloseste o cantitate mai mica de apa, culoarea rezultata va fi mai intensa. In timpul fierberii vasul nu se acopera complet. Dupa ce solutia incepe sa clocoteasca, vasul se mai tine 10 minute pe foc mic. Ouale se scot cu o paleta si se pun pe un prosop de hartie. Materialul de ciorap si florile sau frunzele se indeparteaza cu grija.

4. Dupa racire, ouale se ung cu ulei sau slanina, pentru a capata luciu.
Tipp: Solutiile pot fi folosite de mai multe ori.